Rijlessen

De rijlessen zijn opgebouwd in logische volgorde.

De eerste les wordt altijd op een rustige plek gegeven waar de instructeur naar toe rijdt.
Daar maakt de leerling voor het eerst kennis met het plekje achter het stuur.
Er wordt veel uitleg gegeven en meestal gaan we geleidelijk de auto in beweging brengen en een stukje rijden.
Vanaf dat moment stap je elke keer dat je in de lesauto stapt achter het stuur tot en met het examen. Jij bent tenslotte degen die gaat laten zien aan een examinator dat je kan auto rijden.

In het begin hoef je alleen nog maar te zorgen dat de auto op de weg blijft en te luisteren naar mijn aanwijzingen. Je bent meestal al zo druk met de bediening van de auto dat het moeilijk is om dan ook nog je omgeving in de gaten te houden. Dat doe ik voor je. Dit betekent kortweg als ik zeg STOPPEN; dat je gaat remmen tot je stilstaat. In het begin is dat dus heel veel samenwerken en vertrouwen. Als de bediening er in zit, leer je al vrij snel veilig een kruispunt te benaderen en over te steken en  af te slaan. Alles stap voor stap.

Dan heb je een stopproef en een hellingproef. Beide erg handig om te kunnen. De sommige handelingen hiervan zijn ook te gebruiken bij de andere bijzondere manoeuvres. Zo krijg je steeds beter de auto onder controle. 

Nu kan je in ieder geval al redelijk van A naar B komen. Maar ja. Wat als onderweg de weg is afgesloten of je bent verkeerd gereden? Dan moet je kunnen keren. Dat is de volgende stap. Nu hoor ik je denken: Ik moet toch ook kunnen parkeren als ik bij punt B aan kom? Ja klopt. Toch gaan we eerst keren, omdat keren makkelijker is. Denk maar aan de parkeerplaatsen/ -vakken die zijn minder groot dan een rijbaan. Zo gaan we steeds preciezer te werk.

En de kracht van leren zit in herhalen, herhalen en herhalen. Dus... Alles wat je eenmaal hebt geleerd zal worden herhaalt. Klinkt saai, maar dat doet iedereen in een auto. Of je nu je rijbewijs hebt of niet. Verschil? Degene die het rijbewijs hebben hoeven er niet meer overna te denken. Het gaat automatisch.

Laatste voorbereiding op het praktijk examen. Per 1april 2015 zijn er landelijk veel CBRexamencentra gesloten. Zo ook in Zutphen. Hiervoor moesten wij uitwijken naar Deventer Apeldoorn Arnhen ect. We hebben gezoken voor Deventer. Dit omdat dit het makkelijkte te komen is, onze stratenkennis beter is en ook voelen de meeste leerlingen zich beter in deze plaats dan in de andere genoemde plaatsen. Toch is het geen Zutphen. De meesten zijn in Zutphen of omgeving geboren en getogen en Deventer is toch minder bekent. Zutphen is kleiner en Zutphen heeft niet in de directe omgeving een snelweg. Dus voor de meesten is Deventer een stuk moeillijker rijden. Hier moet enige  extra aandacht aan worden besteed. 

Op de dag van het examen krijg je eerst nog een laatste les met aansluitend het examen. Dat wordt afgenomend door het CBR.
Met deze
link kom je op de site van het CBR met daar de uitleg over het verloop van je examen.